Bloei

8 redenen waarom we meer aandacht aan techniekonderwijs moeten besteden

Techniek is niet alleen voor nerds

Het begrip techniek onderwijs roept vaak gemengde gevoelens op. De beelden variëren van “dan moet je zwaar werk doen in een vieze fabriek” tot “dat is moeilijk en alleen voor nerds”. Zoals ik vorige maand schreef staan we aan het begin van de vierde industriële revolutie. Deze revolutie zorgt er ook voor dat we anders moeten gaan kijken naar het belang van techniek onderwijs.

1 Techniek is essentieel voor de motorische ontwikkeling van kinderen

Ik hoor vaak dat er in het basisonderwijs meer aandacht moet zijn voor computers en programmeren. Iedereen moet immers kunnen omgaan met de moderne ICT-middelen. Dat laatste is zeker wenselijk, tegelijkertijd gaat daar iets anders aan vooraf. Technisch inzicht is ook gekoppeld aan ruimtelijk inzicht. En ruimtelijk inzicht krijg je door te doen: springen, klimmen en zeker ook spelen met blokken. Van Duplo naar LEGO en Kapla

2 Techniek is schoon

Iemand iets leren, is veel makkelijker dan iemand iets afleren. Veel ouders van nu, zijn opgegroeid met het beeld dat techniek gepaard gaat met olie, vuil en lawaai. Dat beeld is er niet voor niets. In de meeste bedrijven is dit helemaal achterhaald. Het is er licht, schoon en behoorlijk rustig. Er zijn zelfs bedrijven die hun (metaal-)producten verpakken in wit karton, om te onderstrepen hoe schoon hun producten zijn.

3 Technische ontwikkelingen vragen om creativiteit

Werken in de techniek is niet alleen voor nerds. Moderne producten zijn ontwikkeld op maat van de klant. Regelmatig gaat het om nieuwe producten, waarbij makers zich moeten inleven in mogelijke behoeften van hun klanten. Dat vraagt om ontwerpers die creatief zijn. Een groot voorstellingsvermogen hebben. De vraag achter de vraag weten te ontdekken.

Klanten van nu willen producten die ze in 1 keer begrijpen.
Dikke handleidingen worden niet gelezen. Sterker nog: een dikke handleiding schrikt af. Een virtuele rondleiding door het product mag nog wel, maar alleen als het niet te lang duurt.

4 Technisch onderwijs biedt kansen op alle niveaus

Technisch onderwijs is van groot belang op alle niveaus. Van VMBO tot Universiteit. En juist ook op de niveaus er tussenin. Technasia (zeg maar: havo en vwo met extra aandacht voor techniek) zijn gelukkig in opkomst.
De basisprincipes van techniek kom je overal in het leven tegen. Techniek en ICT grijp overal in ons leven in. Daarom zou er in alle vakken en opleidingen aandacht aan besteed moeten worden. Ook in bijv. de zorg.
En dat begint dus al op de basisschool.
Techniek moet gewoon worden

5 Techniek sluit aan op de dagelijkse omgeving (aanschouwelijk onderwijs)

Het mooie van techniek onderwijs is, dat het laat zien hoe dingen om ons heen in elkaar zitten. Hoe kun je een lamp laten branden met behulp van een zonnecel? Hoe werkt een lichtschakelaar? Of: wat kun je allemaal maken met een 3D-printer in de klas?

Kinderen leren beter als ze in de praktijk zien waar het over gaat. Als ze dingen kunnen voelen en vastpakken.

6 Techniek biedt kansen om onderwijs en bedrijfsleven op elkaar te laten aansluiten

Het grootste deel van ons onderwijs is beroepsonderwijs. Daar leer je een vak. Wat is er dan mooier om het te leren op de plaats waar het echt gebeurt? Kinderen zijn veel meer geïnteresseerd in een vak als ze zien hoe het in de praktijk wordt toegepast. Ze begrijpen beter waarom ze iets moeten weten. Geen losse weetjes, maar een logisch geheel. Door de verbinding te maken met het bedrijfsleven, krijgen kinderen ook de lessen waar het bedrijfsleven behoefte aan heeft. Dat geldt voor alle vakken. Techniek heeft daarbij als voordeel dat het over concrete producten gaat. Veel machines kun je prima gebruiken voor een les. Om dat ook te doen met de bedrijfsadministratie is al een stuk lastiger

7 Techniek stimuleert de nieuwsgierigheid

Zoals hierboven al gemeld kan techniekonderwijs een goede bijdrage leveren aan aanschouwelijk onderwijs: zichtbaar maken hoe dingen in het dagelijks leven werken. Het is bekend dat als kinderen de mogelijkheid krijgen om te onderzoeken, ze dat graag doen. Het prikkelt de nieuwsgierigheid. En nieuwsgierigheid is de basis van elk leren. Kinderen worden nieuwsgierig geboren. Ze hebben letterlijk een wereld te ontdekken. Vaak gaat dat goed, soms gaat dat fout: leren gaat letterlijk met vallen en opstaan.

Kinderen nieuwsgierig houden is eigenlijk de belangrijkste opdracht voor het onderwijs. Inclusief het mogen vallen

8 We moeten wel

Zoals ik in een vorig blog schreef, staan we aan het begin van de vierde industriële revolutie. Of wat dat nou leuk vinden of niet: dat gebeurt.
Nu
Door die revolutie krijgen we de kans werkgelegenheid terug te halen naar de Achterhoek. Daarvoor hebben we wel mensen nodig met de juiste opleiding. Genoeg technici. Genoeg creatievelingen ook, maar wel creatievelingen die ook de vertaalslag naar producten kunnen maken. Kortom: mensen die niet bang zijn voor techniek.

En de basis daarvoor …. Ligt in het onderwijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *